1 Ağustos 2015 Cumartesi

SIL BASTAN BASLAMAK

Bizim Tup bebek maceramiz 2013 Ekim ayinda aile doktorumuza gitmemizle basladi.O gunden bugune degisen bir durum olmadi.Halen cocugumuz yok.Halen cabaliyoruz.Bu ciftleri son derece yoran bir yol.Sinaniyorsunuz.Cift olarak,birey olarak her adimda,her donemecte.

2014 Subat ayinda,daha sonra ogrenecegimiz gereksiz bir ton kan tahlili idrar tahlili,vucut isisi olcme vs. yaptiktan sonra IVF(Tup bebek) doktorumuz ile tanistik.Bize hemen en basta 42 yasin tedavinin bitecegini ve bizim bu ise gec basladigimizi soyledi,ben o zaman 41 yasindaydim.
Bizden tahliller ve ultrason vs talep etti.

Benim prolaktin seviyemi yuksek buldu ikinci bir test istedi ve bunu ozellikle ogleden sonra gec saatte yaptirmami istedi.Ve bu test sonucu normal cikinca bize izlenecek yolu anlatti.

Oncelikle tedaviye Mayis sonu 2014 te basladim bunu yazmak istedim islerin nasil agir aksak gittigini vurgulamak icin bunu belirtiyorum,Zira bana surekli yasimin baslamak icin gec oldugu vurgulanirken bu sekilde agir bir isleyis beni yani hastayi daha cok strese sokuyor.

Mayis ayinda anticonceptie-dogul kontrol hapi- ile tedaviye start verdik.Benden bu sure icinde Vitamin D ve Folik Asid almami istediler.Sadece Paracetemol kullanabilecektim.
Ilac olarak kullandigim tansiyon hapim hamilelikte kullanilabilecek bir hapla degistirildi.

Mayis ayinda adetin ucuncu gunu dogum kontrol hapina basladim,bende bas donmesi mide bulantisi ve usume yapti biraz dengem bozuldu.Adetin 17.gunu ilk ignemi yaptim.Insan buyuk konusmamali ben ilk ignemi cok korkarak endiseli ve canimi acitarak yaptim,bir sefer esim denedi cani daha fazla yaninca ben yapmaya devam ettim.Ilk ultrason dan ikinci ignenin nasil yapilacagini anlatilar bu kalem seklinde dosaj ayarli igne ucu degitirilerek yapilan bir igne.Tum bu iki ilaci buzdolabinda sakliyorsunuz.

Basindan beri cok umitliydik.Yumurta toplama isleminin yapilacagi gun cok heyecanliydim.Burada size diazem,paracetemol ve bir tane ilacin oldugu kokteyli veriyorlar.Benim overlerim (yumurtaliklarim) yukarda oldugu icin cok zorlandim.Canim cok yandi.13 adet yumurta toplandi.
3 gun sonraya transfer icin gun verildi.Sabah labrotuar arayim sadece 2 adet embryonun olustugunu haber verdiler.Pazar sabahi idi kalktik gittik ikisini de transfer ettiler.Pazartesi kan tahlili icin sevk kagidini ve test icin idrar kabini ve testin nezaman yapilacagina dair bir kart verip bize bol sans dilediler.

Sonradan bu kan testinin yapilmasinin sebebinin bendeki fazla uyarilmis overler oldugu icin (toplanamayan yumurtalar vardi) oldugunu ogrendim

Maalesef 16 gun(testin yapilacagi) olmadan kanamam oldu.Ilk denemem basarisiz olmustu.
Cok agladim cevremdeki herkeste benimle uzuldu.

Ikinci deneme icin gorusmeye gitmemiz agustos ayinin sonuydu.Doktor bu denemede yumurta toplama isleminin narkoz altindayken yapilacagini ve bu sefer ICSI yontemi ile dollenme yapicaklarini soyledi.O an bayilacagimi sandim.Bize gecen seferde yumurtalarin uzerine speri dokup yapildigini bu sefer mikro injecsiyon ile yapilacagini soyledi.Cok sinirlendim hem yasiminin gec oldugu soylenirken benim icin son derece degerli olan zamani kaybetmistik.

Ikince demeye eylul ayinda basladik ekimde 2 embryo transfer edildi.Bize embroyolarimizin resimleri verildi.Bu sefer 16 yumurta toplanmisti 11 adet embroyomuz vardi.
2 tanesi transfer edildi.Ancak 3 tanesi dondurulmaya uygundu.
Bu seferde 16.gune gelmeden kanamam oldu.

Cryo dondurucu tanktakiler icin de gene hormon almaya basladim. Ama dondurucudan cikan tum embryolar bozuldugu icin ucuncu tur ivf tedavisi gordum.
Bu sefer rahim hasarlama yapildi,narkoz yerine sedasyon ve bir arastirmaya denek olmayi kabul ettik (antihatching),hersey guzel gitti ilac kullanirken zorlanmadim hasta hissetmedim en onemlisi moralimde iyidi.Merakima yenik dustum 9.gunun sonunda evde test yaptim sonuc negatifti diger seferlerin aksine bu sefer aglamadim bile gundelik islerime dondum.kendimi son derece iyi hissediyordum adet olacakmis gibi ufak sancilarim vardi sadece,ertesi gun iste fenalastim normalde 13-9 olan tansiyon 7-5 oldu.Aile doktorunu aradim ilk tepkisi siz ivf tedavisi goruyorsunuz transfer ne zamandi diye sormak oldu.Benim cevabim evet ama dun test yaptim ama negatifti oldu. Doktor usteleyince transferin 20 subatta yapildigini soyledim.Cevabi testi cok erken yapmissiniz dedi lutfen tekrar yapin. Umutlanmak istemedim ama kardesime yazdim bana ne kaybedersin kalk yap dedi. Saat 9 u geciyordu evde kalan son testi alip testi yaptim her zaman hamile degil (niet zwanger) yazan test zwanger gostedi ve kum saati donup durmaya devam ederken esime seslendigimi hatirliyorum.
Esim kosarak merdivenlerden cikti testi elimden kapti oda ziplamaya basladi kum saati durdu 1-2 hafta yazisi cikti. O kadar mutluyduk ki. Sonrasi hayal gibiydi yillardir istedigim hayalini kurdugum bebek ozlemim bitiyordu.Ilk ultrason da tek embroyonun tutundugunu ogrendik kalbi attigini gorduk.
10.hafta icin randevu verdiler IVF departmanindaki son randevu idi.
Randevuda doktorum jinekologla devam etmem gerektigini ve bebegin 1 hafta 10 gibi geriden geldigini soyledi.Jinekolaga randevu verdiler.Heyecanla randevuya gittik bizi uzun sure beklettiler sonra doktorumuz gelip kendini tanitti ve ekonun tekrarlanmasini istedigi icin bizi beklettiklerini soyledi. Eko(ultrason) goruntusu cok kotu ve bebek 1 hafta geriden geliyor.Ben sansa birakmak istemiyorum,hemen Maastrichteki universite hastanesine sevk ettiler.
Buradaki kontrolda goruntu alamamalarin benim rahmimin geriye donuk oldugu icin oldugunu 2 hafta bekleyip daha iyi goruntu alabileceklerini soylediler.
Iki hafta sonra gittigimizde kotu haberi aldik bebegimizin kalbi atmiyordu.On gun sonrasi icin randevu verdiler.Dogal yolla dusuk yapmami bekleyormusuz.Ben ise gitmeye devam ettim.Bacaklarimda karincalanmalar basladi dayanamayinca acil baska bir doktordan randevu verildi.
14.haftada oldugum icin kurtaj yapilmasini bende doktorumda sicak bakmadigindan 15. haftada olu dogum prosedurunu uyguladilar.Dusugu baslatacak bir hap ictim.Ertesi gun dogum odasina aldilar. Vajinal iki fitil koyacaklarini 4 saat icinde etki etmeye baslayacagini sancim olacagini ve agri kesicinin etki edebilmesi icin hemen kendilerine soylemem gerektigini acikladilar.(dosyamda agri esigimin yuksek oldugu yaziyormus)Cok ilgiliydiler.ama benim aklimda hep o odaya yururken gordugugum yeni dogmus bebek ve babasi geliyordu. Dusuk olunca bebegimi temizlediler resimlerini cektiler ve onunla vedalasmamiz icin bize verdiler.Cunku ben bebegimizin test edilmesini istedim.Kanamam devam ediyordu gelen ebe ve dogum hemsiresi plesantanin kalan parcalari oldugunu vucudumdan atilmadigini gorduler jinekolog geldi o da teyit etti cerrah doktora haber verdiler .O da plesantanin atilmadigini kanamamin siddetlendigini tehlikeli olmasini istemedigini hemen beni kurtaja almasi gerektigini soyledi.55 dk kadar surecegini ve narkoz altinda olacagimi soyledi.Damar yolu acamadilar tam bir eziyetti ama hastane personeli cok sabirli ve sakinlestirici idi.
Ayildigimda bebegimin odada olup olmamasini bile sordular.
15 haftalik kisa yolculugumuzla bebegimizi birakip eve donduk.Tum gece agladim bitkin dusup uyumusum.
Esime kendime cok kizgindim.Esime bebek isini geciktirdigi kendime de onu cok sevdigim icin hayalimi erteledigim icin kizgindim.
Hastane cryo daki embryolari kullanabilecegimizi soyledi gene hormon almaya basladim ancak gene bozuldular 4.tur tedaviye baslama karari aldigimiz gunun ertesi doktorumuz arayip bebegin kiz ve downsenndromlu oldugunu bildirdi.Tedaviyi zaman araligini kacirmamak adina baslamami istedi.ama esimden ve bende kan alinacagini 7-8 gun icinde (hizli) test ile bizden mi kaynakli oldugunu arastiracaklarini soyledi.

Ben kizgin,yilmis,umidini kaybetmis,kirgin,saskin ve yenilmis hissediyorum
Kayiptan sonra ayaga kalktim gene tutunmaya calistim gene bir darbe daha geldi.her kalktigimda yeniden tekme yemek cok zor,

Doktoruma gore yastan kaynakli down sendromu oldugu (42 yas 110 kadindan 1 tanesi) o bir kisi benim.

Bu arada doktorum ikinci denemeden sonra benim dosyami kurula sokup tedaviyi 43 yasina kadar surdurtme karari aldirtti

Bende arkadasimin yonlendirmesi sonucu Bilinc temizleme ile arastirmaya basladim.
Sonra IVF de kullanilan hipnoz ve terapi cdleri oldugunu ogrendim.
kitaplar cd ler ismarladim bilinc alti egzersizlerine saglikli beslenmeye ve kendimi affetmeye yoneldim.Bu bloguda benim basima gelenlerin baskalarina yardimci olabilmesi icin actim.

Yani SIL BASTAN herseye basladik.... Yolumuz acik sonumuz hayirli olsun.
   

5 yorum:

  1. Sonu nasıl bitti bu hikayenin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halen devam ediyor.Umarim saglikli sihatli hayirlisi ile bebegimizi kucagimiza aliriz.

      Sil
  2. Selam Manolya
    Besinci denemeyide yaptik test icin beklemedeyiz.Arada bir basarisiz denememiz oldu ama yilmadik besinciyi denedik umarim bunda Allah bzi evlat sahibi olmayi kismet eder

    YanıtlaSil
  3. hakkınızda hayırlısını versin allah inşallah. ,inşallah dualarınız kabul olur. son durumunuzu çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ozlem hanim,
      Bloglarimi cok ihmal etmisim.Simdi gordum yorumunuzu.
      Cok sukur 16 ayini doldurmak uzere olan dunya tatlisi bir kizim oldu.
      Sevgiler.

      Sil